101. narozeniny čáslavské rodačky

Ve středu 2. srpna tohoto roku oslavila svoje 101. narozeniny paní Helena Moravcová. I přes svůj věk, který se pro většinu ostatních lidí může stát pouhým snem, si stále zachovává dobrou náladu, ráda vzpomíná na okamžiky svého mládí, na přátele, které měla, na chvíle, které měnily její život. Až na horší sluch a bolavé nohy si na nic jiného nestěžuje. Jak jen to jde, sleduje dění ve městě i v republice. K takovému rozhledu jí mohou mnozí i výrazně mladší lidé jen gratulovat.
Paní Moravcová již řadu let žije u své dcery a jejího muže v jednom z panelových domů na sídlišti v Těsnohlídkově ulici. S ohledem na problémy s chůzí již delší dobu na ulici nevychází, ale o život ve městě se stále živě zajímá. V průběhu schůzky se starostou města, inženýrem Jaromírem Strnadem, a zástupkyní Komise pro záležitosti občanů, magistrou Evou Drábkovou, tak mohla zmínit například letošní návštěvu prezidenta republiky v Čáslavi.
Jak paní Helena Moravcová zmínila již v minulém roce, při oslavě svých stých narozenin, ráda čte, což i tentokrát doplnila nástinem některých zajímavých příběhů z nedávno čtených knih. Nás samozřejmě těší také zmínka o informacích, které pocházejí z Čáslavských novin.
Jubilantka se narodila v roce 1916 do čáslavské rodiny, v níž bylo nakonec plných osm dětí. Ona, jako třetí z nich, samozřejmě pomáhala s chodem domácnosti, a to zvláště v těžké době, kdy v jejích deseti letech zemřel jejich otec. I přes všechny těžkosti, se kterými se musela matka osmi dětí v té době potýkat, umožnila svým dětem vyučení či studium v oborech, které si sami vybraly. Ačkoliv chtěla být paní Moravcová nejprve švadlenou, její dobré známky v základní škole nakonec rozhodly o dalším studiu na tehdejším učitelském ústavu v Čáslavi (byla mimo jiné spolužačkou paní Růženy Málkové, která stejné krásné jubileum oslavila v dubnu). Také další životní osudy paní Moravcové byly většinou spjaty s naším městem.
Paní Heleně Moravcové srdečně gratulujeme a přejeme mnoho dobrého.    (Čáslavské noviny)


DSC_0551 DSC_0553 DSC_0555 DSC_0559 DSC_0561 DSC_0566DSC_0565