Zemřela bývalá ministryně zahraničí USA Madeleine Albrightová

Ve středu 23. března 2022 obletěla svět zpráva o úmrtí bývalé ministryně zahraničních věcí USA, dámy velké politické scény a mimo jiné i rodačky z Pražského Smíchova, která po celý svůj život zůstala se svoji rodnou republikou spjata, Madeleine Albrightové.

Jejího působení mimo jiné i právě ve prospěch České republiky, jsem si velice vážil a bylo mi ctí, setkat se s ní v příjemném rozhovoru během zahraniční cesty v říjnu 2019.

Cílem tehdejšího jednání senátní delegace v USA bylo především upevnění transatlantických vztahů a spolupráce v rámci NATO. Právě vstup České republiky do tohoto společenství tehdy v pozici ministryně zahraničí USA aktivně podporovala. Za tuto její aktivitu předal tehdejší předseda Senátu Jaroslav Kubera Madeleine Albrightové při zmiňovaném setkání Stříbrnou medaili Senátu.

„Demokracie je práce. I u nás v Americe, kde máme nejstarší demokracii na světě, ji lidé musí stále bránit a pracovat na ni,“ komentovala bývalá ministryně zahraničí USA a velvyslankyně USA při OSN Madeleine Albrightová.

Její slova jsou a budou platná stále.